درایو یا اینورتر

0

درایو یا اینورتر یا کانورتور فرکانس و یا کنترل کننده دور موتور برای تنظیم دور الکتروموتورها استفاده میگردد. درایوها وظیفه “کنترل دور موتور” را بر عهده دارند. درایوها قادرند دور موتور را از صفر تا چندین برابر دور نامی موتور و بطور پیوسته تغییر دهند.

کنترلر موتور ميتواند به صورت دستي يا اتوماتيک يک موتور را راه اندازي يا متوقف کند ، رو به جلو يا عقب (راست گرد چپ گرد ) حرکت دهد. و يا با سرعت و گشتاور تنظيم شده اي به حرکت در آورده و در مقابل اضافه بار و فالتها محافظت کند. دامنه استفاده از کنترلر موتور بسته به کاربردهاي مختلف از مصارف معمول نظير کامپيوتر ، ماشین فاکس ، سيستمهاي گرمايش و سرمايش تا مصارف صنعتي پيچيده مانند خطوط توليد روباتيک ميتواند باشد.

درايوها در کاربردهاي مختلف مانند سیستمهای سروو يا کنترل کننده دور موتور با فیدبک در الکتروموتورهاي AC و DC استفاده ميگردد. درايوهای دور موتور ميتوانند دور موتور را به صورت پيوسته از صفر تا چندين برابر دور نامي تغيير دهند. تنظيم دور در الکتروموتورها علاوه بر کاربردهاي فراوان در پروسه هاي صنعتي، منجر به صرفه جوئي مصرف انرژي هم ميگردد. علاوه بر آن درايوها در راه اندازي موتور جريان شروع کار و استارت موتور از شبکه را به ميزان زيادي کاهش ميدهند. بطوريکه اين جريان خيلي کمتر از جريان اسمي موتور است.

درایوها میتوانند موتور را بطور نرم و کاملا کنترل شده استارت و استپ نمایند. زمان استارت و استپ را میتوان بدقت تنظیم نمود. این زمانها میتوانند کسری از ثانیه و یا صدها دقیقه باشد. توانائی درایو در استارت و استپ نرم موجب کاهش قابل ملاحظه تنشهای مکانیکی در کوپلینگها و سایر ادوات دوار میگردد.

درایوها تجهیزاتی هستند که از قطعات الکترونیکی مانند : تریستورها ، IGBT و … ساخته شده اند و از آنها برای کنترل ولتاژ یا کنترل فرکانس استفاده می شود. علاوه براین در کاربرهایی مانند جرثقیل ها ، آسانسورها و ……… که عدم موجود ضربه در راه اندازی و توقف موتور از اهمیت ویژه ای برخورداراست، استفاده از درایو اجتناب ناپذیر می شود .

مزایای استفاده از اینورتر ها :

– عمر مفيد بالا (به دليل استفاده از مدارات الكترونيك قدرت)

-توانائي درايو در بازگرداندن انرژي مصرفي در ترمزهاي مكانيكي و يا مقاومت هاي الكتريكي به شبكه

-كاهش جريان راه انداز كشيده شده از شبكه (جريان راه اندازي كمتر از 10 درصد جريان نامي مي شود)

-كاهش مصرف انرژي در سيستم هاي داراي فن (در گذشته با وجود موتور هاي دور ثابت، كنترل جريان سيال با دمپرها صورت مي گرفت)

-كاهش تنش هاي الكتريكي (به دليل راه اندازي و توقف نرم) و در پي آن كاهش تنش هاي مكانيكي و اين خود باعث كاهش هزينه هاي تعمير و نگهداري مي شود.

-افزايش دامنه تغييرات ممكن براي سرعت موتور نسبت به روش هاي مكانيكي

-اضافه شدن امكانات نرم افزاري براي مديريت عملكرد كنترل دور

– امکان افزایش دور موتور تا چهار برابر فرکانس ورودی

– سیستم انرژی سیوینگ (energy saving)  به دلیل استفاده از سیستم سوییچ زنی  و بکارگیری الگوریتم های متناسب کاربردی.

Leave A Reply

Your email address will not be published.